Interieur
29-12-2008

Licht gezien met inbouwspots

Voor het bepalen van de locatie van je lichtpunten moet je in principe ook weten wat voor soort verlichting er komt. Een richtbare inbouwspot plaats je waarschijnlijk op een andere plek dan een hanglamp. We werden gewezen op het bestaan van inbouwarmaturen: in de meeste gevallen zijn het armaturen die in verlaagde plafonds worden gemonteerd, maar met een beton- of installatiebox en een pleisterplaat kunnen sommige types ook in een betonnen plafond geplaatst worden. Mooi spul! Vanzelfsprekend moeten de uitsparingen met de juiste inbouwmaten vooraf meegenomen worden. Na wat zoekwerk vonden we zelfs (veel beter betaalbare) varianten die zonder inbouwboxen of iets dergelijks direct in de uitsparing gemonteerd kan worden.



Ontwerp
20-12-2008

Less is more

Hoewel we al erg gelukkig waren met de plattegronden van de woning, kwam de architect met het voorstel om op de eerste verdieping de wand na de trap weg te laten. In de wand zitten de standleidingen verwerkt, en deze kunnen ook geintegreerd worden in de achtergevel. Het resultaat is meer ruimte in de eethoek, (nog) meer licht en vooral meer flexibiliteit voor de indeling van de eethoek. Met het zien van de renderings -waarin beide opties naast elkaar worden gezet- is de winst duidelijk zichtbaar. Prima idee dus! De achtergevel wordt vanzelfsprekend iets dikker, maar dat zullen we nauwelijks ervaren.



Ontwerp
6-12-2008

Electra plan

De bouwaanvraag komt eraan en daarvoor worden 'bijna-bestektekeningen' gebruikt. Het belangrijkste extra element t.o.v. DO is een definitieve detaillering van de aansluiting met de woningen van de buren. Verder betekent het dat de installaties tot op zeker niveau ingetekend moeten zijn, waaronder de stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. En dat is een belangrijke en nog behoorlijk intensieve klus. Je wilt er niet al wonende achter komen dat het allemaal veel handiger had gekund... Bij twijfel: extra stopcontact kan geen kwaad en datzelfde geldt voor een loze leiding.



Bouwkosten
26-11-2008

Update bouwkosten

Om te kijken hoe de financiele vlag er bij hangt is het DO naar de kostenadviseur opgestuurd voor een update van de bouwkosten middels een elementenbegroting. Met deze nauwkeurige berekening zou je toch al erg goed in de buurt moeten komen van de werkelijke bouwkosten, al kunnen ze natuurlijk altijd nog beinvloed worden door de marktwerking. De bouwkostenberekening is erg gedetailleerd en alle materialen, arbeidsuren, hijsbewegingen, etc. zitten erin. Alle bouwkosten zijn uiteindelijk onderverdeeld in drie grote blokken: casco, wind-en waterdicht en afbouw. Hoewel we toch ook nu weer hoopten op de enorme meevaller, rollen de verwachte kosten uit de begroting. Qua ingeschatte bouwkosten past het allemaal nog bij het budget, inclusief marges voor prijsstijgingen, bouwvertragingen en nog wat potentiele tegenvallers. Over enkele maanden zouden we de offertes van aannemers binnen moeten hebben en dan weten we het zeker!



Ontwerp
18-11-2008

Virtueel in elkaar klussen van 3D model in Sketchup

Het is niet meer te verwachten dat er nu nog noemenswaardige zichtbare wijzigingen in het ontwerp komen, en daardoor is het weer eens de moeite om alles in Google Sketchup te zetten zodat we om het huis in 3D kunnen bewonderen. Een beter programmaatje kun je je niet wensen want in een avond staat alles erin met wat meubels en al. Waar de maquette handig is om een indruk te krijgen van het licht in de ruimtes en de uitstraling van de gevel, kunnen we het 3D model mooi gebruiken om alvast eens wat meubels te plaatsen om te zien of de ruimtes echt wel zo handig zijn. En het mooiste is nog dat je tijdens het natekenen van de DO-tekeningen echt elke hoek van het huis tegenkomt en je hierdoor toch nog op details stuit waar iets mee moet gebeuren.



Materialen
14-11-2008

Het dak op via een dakluik

Een groot dakterras staat vanaf het begin al in het programma van eisen. In eerste instantie was ons plan om via een kleine opbouw het terras te kunnen betreden. Al snel bleek dit een redelijk kostbare oplossing voor alleen een toegang welke ook nog eens lastig te integreren is met het gevelbeeld. Aan de andere kant wilden we geen consessies doen qua toegankelijkheid naar het dak, om te voorkomen dat er in de praktijk toch een drempel is om er naartoe te gaan. Het alternatief: een dakluik met een vaste trap eronder. De trap is gelijkwaardig aan de andere trappen eronder en het dakluik blijkt -in tegenstelling tot wat we eerder dachten- een mooi en praktisch onderdeel te kunnen worden van het terras.



Ontwerp
5-11-2008

Wegwerken van ventilatieroosters

Om aan de EPC norm te kunnen voldoen zijn er vraaggestuurde ventilatieroosters in het ontwerp toegepast. Deze nemen veel meer ruimte in t.o.v. normale roosters en kunnen van buitenaf gezien behoorlijk opvallen. Door een truc van de architect worden ze nu praktisch onzichtbaar: over de roosters wordt een gezette aluminium plaat gemonteerd die precies de vorm heeft van de houten gevellatten en in dezelfde kleur gecoat of geanodiseerd is als de kozijnen. Het profiel loopt over de volle breedte van de gevel. Onderaan de kozijnen zit weer een soortgelijk profiel welke dienst doet als waterslag.



Materialen
31-10-2008

Vouwdeur en aluminium kozijnen in het echt

Het is altijd goed om vooraf al bepaalde elementen van het huis eens in het echt gezien te hebben. Foto's en tekeningen geven toch een beperkte indruk. Voor de aluminium kozijnen en vouwdeuren is dit mogelijk in de showroom van een kozijnenleverancier bij ons in de buurt. Het exacte type van de aluminium kozijnen die in ons ontwerp zitten is er aanwezig. De kozijnen die de architect adviseert zijn lekker robuust en (ook in het echt) enorm strak. Mooie details zijn dat er van buitenaf geen profielnaden zichtbaar zijn voor de kantel-kiepramen, en dat zelfs de scharnieren volledig zijn geintegreerd in het profiel! Qua kleur moeten we de keuze nog maken tussen blank geanodiseerd en zilver gepoedercoat. Bij poedercoaten wordt er vaak onder de coating een anodisatielaag toegepast zodat er geen kans is meer is op corrosie bij beschadigingen. Wat betreft duurzaamheid zijn beide opties daarmee gelijk, het verschil zit vooral in de iets meer natuurlijke uitstraling van geanodiseerde kozijnen (extrusie 'krassen' zijn nog licht zichtbaar en ze hebben meer glans).
Bij de vouwdeuren viel het op hoe compact ze opgevouwen kunnen worden, en dat zo'n set van toch wel zware deuren zo soepel en licht kan aanvoelen. Zie hier wat foto's van de aluminium kozijnen en vouwdeuren in de showroom.



Ontwerp
22-10-2008

Einde ontwerpproces

In het project zijn we nu duidelijk in een andere fase terecht gekomen. Het ontwerpen van gevel en indeling maakt plaats voor verdere detaillering, indienen bouwaanvraag, installaties intekenen en bestek schrijven. Voor de parkeerbak is het nog even een ander verhaal, hier moet de vereniging nog beslissingen nemen die consequenties hebben voor het uiterlijk van de parkeerbak.
Terugkijkend op het ontwerpproces van de woning tot en met Definitief Ontwerp, is het een erg leerzame en boeiende periode in het project geweest. We hebben de genomen stappen, werkzaamheden en beslissingen opgenomen in een chronologische samenvatting van het ontwerproces