Ontwerp
23-8-2008

Gevel ontwerp op de schop

Aan de gevel gaat flink gesleuteld worden, om twee redenen: na het zien van de maquette zien we af van de verspringingen in de gevel en we moeten terug in glasoppervlak om de EPC en de kosten binnen de perken te houden. De EPC blijkt nogal een dominante rol te spelen in het ontwerp. Om aan de eisen te voldoen zullen we extra energiebesparende maatregelen moeten treffen in de woning. We gaan waarschijnlijk voor vraaggestuurde ventilatieroosters en een douche warmteterugwinning (douche WTW), maar zonnewering of balansventilatie kan ook. De douche WTW staat overal los van, maar de ventilatieroosters zijn weer een onderdeel van het gevelbeeld, en zeker omdat vraaggestuurde roosters uitsteken t.o.v. de kozijnen.

Met de architect doen we voor de gevel weer een paar stappen terug: de raamverdeling. Minder raamoppervlak betekent dat we afstappen van de logische en rustige verdeling die in het gevelontwerp van het VO zit. Maar na wat alternatieven bekeken te hebben zijn we erover uit dat het een strokenverdeling moet blijven (dus raampartijen horizontaal georienteerd over de gehele breedte van de gevel). Maar doordat de verspringingen uit het ontwerp verdwenen zijn, is stukwerk als gevelbekleding weer minder interessant doordat het vooral aanspreekt als er hoeken aanwezig zijn. Met een strak vlak als gevel wordt het al gauw erg saai. Daarbij komt dat de uitstekende ventilatieroosters zich lastig laten te integreren met stukwerk. Een van de oplossingen is afstappen van stukwerk en te gaan voor een houten gevel. We hebben inmiddels al zat mooie voorbeelden hiervan gezien, deze optie staat nog zeker open!



Ontwerp
13-8-2008

Keukenontwerp

De keuken wordt een belangrijk element in de woning, en voordat de muren in het ontwerp vaststaan is het toch wel erg handig om te weten of er ook een mooi en praktisch keukenontwerp tussen past. Inmiddels hebben we tientallen varianten bedacht en komen we toch steeds weer uit bij hetzelfde idee: een recht keukenblok tegen de muur met een spoeleiland van ca. 2 meter lang met twee zitplaatsen ervoor. De materialen zijn nu natuurlijk nog minder van belang maar wel leuk om ook alvast naar te kijken. Vooral bij het werkblad is het lastig kiezen, al neigt het nu naar een betonnen werkblad dat we zelf willen gaan gieten. Kijken of we na het maken van een eerste proefstuk nog zo over denken!

Inmiddels heeft er ook weer een VvO vergadering plaatsgevonden waarbij vooral gesproken is over het vinden van de coordinerend architect en gezamenlijk in te schakelen kostendeskundige, en het stappenplan naar het definitief ontwerp (13 oktober is afgesproken voor inleveren DO). De coordinerend architect krijgt een trekkende rol in het proces, detailleert de parkeerbak en verzorgt de tekeningen van het gehele bouwveld.



Ontwerp
30-7-2008

Consequenties halen Energieprestatie coefficient

Uit de eerste door de architect gemaakte inschatting van de EnergiePrestatie Coefficient (EPC) kwam dat in het huidige ontwerp energiebesparende maatregelen nodig lijken om de door Nieuw Leyden gestelde EPN van 0.7 te halen. Onze sterke voorkeur voor natuurlijke ventilatie (i.p.v. balansventilatie) en het grote raamoppervlak hebben een negatieve invloed op de EPC. De oplossing kan liggen in het toepassen van vraaggestuurde of zelfregulerende ventilatieroosters. Vraaggestuurd wil zeggen dat de ventilatieroosters en afzuiging worden aangestuurd als de CO2 waarde in huis stijgt tot boven een bepaalde grens. Zelfregulerende roosters werken onafhankelijk van de (wind)druk op het rooster en geven een constante luchtcirculatie. We gaan ons er maar eens verder in verdiepen.

Verder zitten we in een zomerstop. De architect is op vakantie en de VvO vergadering gaat wegens grote afwezigheid niet door. We gebruiken de tijd om het keukenontwerp nog eens onder loep te nemen. Eens kijken wat er overblijft van de eerste wilde ideeen als we ze verder gaan uitdenken...



Ontwerp
23-7-2008

Houten of aluminium kozijnen... en combinatie met vouwdeur

Om de bouwkosten binnen budget te houden wordt de hoeveelheid glasoppervlak in het gevelontwerp verkleind. En daardoor staan we voor de gevel weer voor een paar belangrijke beslissingen wat betreft het materiaal voor de kozijnen, de gevelindeling en diverse vormgevingselementen. We denken nog steeds aan wit stukwerk maar de combinatie met aluminium kozijnen blijkt ineens toch aantrekkelijk. De verdiepingshoge vouwdeur die we aan de achterkant (patio) willen, blijkt alleen maar mogelijk in aluminium. En ten opzichte van hout laat aluminium zich beter combineren met stukwerk, zijn ventilatieroosters beter te integreren, is de isolatiewaarde iets beter en het onderhoud (schilderen) is nihil. Als we de houten louvrepanelen loslaten i.v.m. kostenbesparing zijn de ventilatieroosters weer goed zichtbaar en dan geeft aluminium meer mogelijkheden. Oftewel, de keuze lijkt eigenlijk al gemaakt...



Bouwkosten
20-7-2008

Raming van bouwkosten

De door een bouwkundig adviesbureau opgeleverde kostenraming (op bouwdelenniveau) moest eerst maar eens goed geinterpreteerd worden voordat er conclusies uit getrokken konden worden. Kosten vallen altijd tegen, maar hier was wel een erg grote marge ingebouwd... Voor sommige bouwdelen waren eenheidsprijzen ingevoerd die meer dan het dubbele waren t.o.v. wat voor de huidige fasen van Nieuw Leyden in 2007 is aangeboden door aannemers! We gaan voor zoveel mogelijk zekerheid maar het moet wel realistisch blijven. Met de architect en het bureau zijn de aannames van de kostenraming opnieuw bekeken en nu hebben we getallen waar we wat mee kunnen. We zitten boven ons budget en kunnen vooral besparen in de gevel. Die bleek nog behoorlijk kostbaar door de grote (allemaal doorvalbeveiligde) glasoppervlakken met grote draai-kiep delen en natuurlijk de louvrepanelen. Het verplichte FSC-keurmerk voor de houten kozijnen werkt ook kostprijsverhogend. Binnenin valt weinig te winnen: er zijn weinig binnenmuren, deuren en we hebben geen kostprijsverhogende elementen zoals vides en speciale trappen. De gevel gaat dus op de schop, de eerste ideeen zijn er al!



Algemeen
12-7-2008

Einde in zicht voor eerste fasen van Nieuw Leyden

Voor veel opdrachtgevers van de eerste fasen van Nieuw Leyden is het einde in zicht. Er zijn al enkele bewoners te spotten en van de meeste woningen zijn de gevels al zo goed als klaar. En nu de steigers langzaam verdwijnen worden de straten goed zichtbaar! Zie hier een paar foto's van de stand van zaken in Nieuw Leyden.



Ontwerp
6-7-2008

Maquette bouwveld in 1 op 50

Maandag was de aftrap voor het Definitief Ontwerp (DO). Nieuw Leyden gaf een presentatie over het vervolgtraject naar DO en hamerde vooral erg op de bouwkosten. Het blijft een lastig verhaal (en het was duidelijk dat het voor Nieuw Leyden ook gissen blijft), maar onderschatten geeft later problemen en overschatten beperkt je met ontwerpen. Het heeft er wel toe geleid dat we toch zelf een kostenraming laten uitvoeren op zeer korte termijn. De bouwdelenraming kost de helft van een elementenraming en geeft voor nu toch het inzicht wat we nodig hebben om in te schatten of we nog binnen budget bezig zijn.
De meeste opdrachtgevers hadden ook hun maquette bij zich, waardoor het bouwveld in 1 op 50 neergezet kon worden. De maquettes van onze buren ontbraken en zijn vakkundig vervangen door zeer realistische alternatieven...



Ontwerp
28-6-2008

Maquette klaar!

Het knutselen zit er weer op, de maquette is klaar. Het was nog een flink gedoe om het 'stukwerk' strak te krijgen met papier, vooral daar waar de gevel verspringt. Zie hier wat foto's van het eindresultaat.
Het is super mooi om door het huis heen te kijken. Zeker als je een beetje met het licht speelt, kun je je al helemaal voorstellen hoe het is om er te lopen. Maandag zetten we de maquette in het 1:50 bouwveld wat tijdens de VvO vergadering gevormd zal worden door alle maquettes.
De kostenraming met het VO laten we waarschijnlijk schieten. De aangeboden kosten voor het advies waren fors hoger dan wat we verwachtten, plus dat we met de vereniging op korte termijn een kostenadviseur zullen inschakelen.



Ontwerp
18-6-2008

Maquette in de maak

Om de ruimtes en uitstraling goed op ons in te laten werken, klussen we momenteel een 1:50 maquette in elkaar. Eerst wat denkwerk over hoe we de gevels het beste kunnen gaan namaken op die schaal (de gevelverspringingen maken het lastiger) en hoe ver we gaan in de details. We houden de maquette dicht (dus geen extra doorkijkjes vanaf de zijkant) en gaan 'echte' ramen gebruiken. Binnenin houden we blanco. Het stucwerk wordt nagemaakt met dik wit papier, de ramen worden van dun plexiglas en de kozijnen, louvrepanelen en deuren zullen via kleurenprints op de gevel geplakt worden. We verbazen ons over het gemak waarmee het maquetteschuim (Depron: lichtgewicht polystyreenplaat of foamboard) zich strak in de juiste afmetingen laat snijden. De buitenmuren zijn met speciale naalden eenvoudig te verbinden, en de meeste binnenwanden zitten met lijm vast. Een verdieping inclusief binnenmuren is in een uur in elkaar te knutselen. Zie hier de foto's van de maquette zoals het er nu bij staat. Over anderhalve week is ie compleet met alle gevelelementen.