3D model van je zelfbouw woning met Sketchup

Gedurende ons hele project hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het 3D tekenprogramma Google Sketchup. Het is erg eenvoudig om een variant van bijvoorbeeld de gevel, keuken of afwerking te bekijken in 3D, waardoor je veel beter inzicht krijgt in de verschillen. En als je eenmaal bezig bent heb je voor je het weet de hele woning in 3D staan, tot en met inrichting, lichtpunten en beplanting aan toe. Ideaal is dat Google 3D modellen die door andere gebruikers zijn ge-upload beschikbaar stelt voor anderen. Je kunt bijvoorbeeld meubelen, keukenapparatuur, bomen etc. zo van het internet afplukken en in je model plakken. Verder zitten er in Sketchup zelf al vele materialen die je aan vlakken in je model kunt toekennen, zoals houtsoorten, beton, bestrating, hekwerken, etc.

We kwamen erachter dat het bij het modelleren van de hele woning handig is om een basismodel te maken waar elke verdieping een aparte ‘groep’ is. Het voordeel is dat je eenvoudig kunt wijzigen per verdieping (dit is dan een aparte tekening), zonder dat je dus het 3D model van de hele woning open hebt staan en je lastig navigeren en selecteert voorkomt. Als de verdieping is bijgewerkt kopieer je deze als groep weer in in het basismodel.

Fotorealistische renderings met Sketchup

De grafische weergave van Sketchup is niet heel bijzonder en verreweg van fotorealistisch. Je krijgt een perfecte indruk van de afmetingen van de ruimtes, maar niet van de sfeer. Voor het krijgen van fotorealistische afbeeldingen van het 3D model inclusief verlichting, reflecties en schaduwen kun je een rendering plug-in van Sketch-up installeren en daarmee toevoegen aan het tekenprogramma. Zelf gebruikten we Podium, wat net als Sketchup erg praktisch werkt.

Ook hier geldt: als eenmaal bezig bent vind je steeds betere manieren om de afbeeldingen nog realistischer te krijgen. Vooral als je eenmaal goed door hebt hier het werkt met de verlichting, kun je een eind komen.