Ontwerp
17-10-2008

Definitief Ontwerp opgeleverd!

Deze week heeft de architect het Definitief Ontwerp afgerond (plattegronden, aanzichten en technische details). Ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp zijn de plattegronden verder uitgewerkt en geoptimaliseerd, en is het sterk gewijzigde gevelontwerp vertaald naar een technisch haalbare bouwkundige invulling. De volgende stappen zijn het toetsen van het Definitief Ontwerp door Nieuw Leyden, een nieuwe kostenraming en het verder afstemmen van de woningen onderling. Ondertussen wordt er door de coordinerend architect hard gewerkt aan de parkeerbak, die nog een behoorlijke invloed lijkt te hebben op de technische detaillering van de woningen. Binnenkort presenteert hij zijn voorstel.


Ontwerp
14-10-2008

Bouwveld met DO maquettes

Gisteravond was er weer een vergadering met het bouwveld. De meeste opdrachtgevers hadden hun DO maquette bij zich, dus er konden weer nieuwe straatjes gemaakt worden. Het blijft spannend hoe de huizen op elkaar aansluiten (echte afstemming tussen woningen gaat nu pas komen), en de bebouwing van je buren bepaalt natuurlijk ook hoeveel zonlicht je binnenkrijgt. Opvallend is dat we (tot nu toe) de enige zijn die hun woning een meter hebben teruggelegd op de kavel.
Aan variatie ontbreekt het in ieder geval niet in het bouwveld! Qua gevel bekleding, symmetrie of juist asymmetrie, ruimtegebruik en indeling zijn de verschillen maximaal.


Ontwerp
11-10-2008

Maquette definitief ontwerp klaar

De knutselspullen kunnen weer de kast in. Deze maquette zat in minder dan de helft van de tijd in elkaar ten opzichte van de VO maquette, vooral doordat alle verdiepingen gelijke hoofdafmetingen hebben en de gevels eenvoudig uit een stuk gesneden kunnen worden.
Ook deze maquette geeft weer veel inzicht. Zo krijgen we nu pas echt een gevoel bij hoeveel ruimte en licht er is bij de entree op de begane grond doordat praktisch de hele gevel beneden van glas is, en zien we goed hoe licht de keuken is door de brede vouwdeuren. Wat helaas niet zichtbaar is in de maquette (en wat op deze schaal ook onmogelijk is na te maken), is het diepte-effect van de houten gevel bekleding. In het echt zit er een kleine afstand tussen de houten latten, waardoor je als het ware een stukje door de gevel heen kan kijken. Dat zullen we toch ergens 1 op 1 moeten bekijken.


Ontwerp
6-10-2008

Nieuwe maquette in de maak

Volgende week moet het Definitief Ontwerp klaar zijn. De architect is druk bezig met het uitwerken van de nieuwe gevels en het technisch uitdetailleren van het ontwerp. Inmiddels zijn ook de eerste acties van de coordinerend architect een feit: er zijn afspraken gemaakt over o.a. de afwerking en diktes van de vloeren en er ligt een voorstel voor de materialisatie van de parkeerbak.
Op basis van de plattegronden - waar niet meer in gewijzigd wordt - kunnen wij weer aan een nieuwe maquette beginnen. Doordat de verspringingen die in het VO ontwerp zaten nu ontbreken, is de maquette in ieder geval veel eenvoudiger om te maken.


Materialen
1-10-2008

Vouwdeuren

Van het begin af aan is veel licht een belangrijke eis voor het ontwerp geweest. De zon schijnt na de ochtend op de achtergevel, dus vooral de keuken wordt zonnig (en dat is geen toeval!). Vast stond dat de gevel daar voor een groot gedeelte uit glas moest bestaan. De architect kwam met de optie om vouwdeuren toe te passen. In een beweging een praktisch open gevel! Het idee gaat mee naar het Definitief Ontwerp, waarbij de vouwdeur bestaat uit vier vouwdelen van in totaal 3,6 meter lang met aluminium kozijnen, waarbij het eerste deel gewoon als deur gebruikt kan worden en je dus niet altijd de hele pui hoeft te openen.


Ontwerp
26-9-2008

Keuken naar de overkant

De rol van de keuken wordt steeds belangrijker. Voor ons is het een van de belangrijkste elementen in het huis en het heeft een enorme invloed op de indeling van de eerste verdieping. De keukenindeling (zie bericht van 13 augustus) had nog een paar belangrijke open eindjes waar we niet uitkwamen: de eettafel had niet echt een logische plaats, de keuken was weinig geintegreerd met de rest van de kamer, en eigenlijk wilden we alle kasten laag houden (maar geen concessies doen qua ruimte).... Uiteindelijk viel het kwartje, de keuken 180 draaien!. De eettafel kan zo precies in een mooie hoek, de keuken kan iets groter worden zodat er ook met lage kasten voldoende bergruimte is, en het wordt zo veel meer 1 ruimte met de woonkamer.
Enige nadeel is dat het zelfbouw betonnen werkblad waar we aan dachten waarschijnlijk een illusie is door het 5 meter lange werkblad (vlakheid, gewicht)...


Ontwerp
20-9-2008

Nieuw gevelontwerp

Met een strokenverdeling als uitgangspunt en hout als gevelmateriaal is de architect weer op zoek gegaan naar een nieuwe gevel. Nou, de stroken zitten er goed in! Het raamoppervlak loopt van onder naar boven af in hoogte, terwijl de stroken van de verduurzaamde vurenhouten latten naar boven toe juist hoger worden. Centraal zitten de kantel/kiepramen. Zie hier een eerste snelle photoshop actie om te kijken hoe zoiets staat in een straatje, en hier om de gevel in 1:50 te zien als maquette.
We zien het zitten zo. De gevel is super rustig en praktisch symmetrisch, maar wordt door het hout (wat ook net iets uitsteekt) toch levendig. Dat de latten horizontaal geplaatst zijn en niet verticaal, heeft naast dat de stroken zo nog meer nadruk krijgen ook bouwkundige redenen. Bij horizontale latten kunnen de ventilatieroosters veel netter worden weggewerkt (hierover later meer) en is het bouwkundig gezien eenvoudiger en goedkoper om de gevel bestendig te maken tegen weersinvloeden.


Ontwerp
17-9-2008

Te doen in DO fase

Op weg naar het Definitief Ontwerp (DO) lijken de activiteiten weer op die in de VO-fase, waarbij alle keuzes natuurlijk (min of meer) definitief worden. Belangrijke verschillen zijn wel dat de resultaten van de eerste kostenraming en EPC-berekening nu beschikbaar zijn en waar nodig gebruikt worden in het ontwerpproces. Verder worden funderings- en draagconstructies vastgelegd (in samenspraak met de constructeur) en komt er een principe-opzet voor de W en E installaties. Over de indeling van binnenruimtes hoeven we niet meer na te denken, maar deze weken gaat er des te meer aandacht naar de gevel. Vrijdag in ieder geval nieuwe plaatjes met gevelbeelden!


Ontwerp
7-9-2008

Douche wtw als gunstige factor in EPC berekening

Een van de energiebesparende maatregelen om de EPC binnen de gestelde norm te krijgen, lijkt in het ontwerp een douchepijp of douche wtw (warmteterugwin) te worden. In de EPC berekening win je hiermee tussen 0,05 en 0,1, en het lijkt ook echt een maatregel te zijn waar je in praktijk iets aan hebt. Er zijn zat maatregelen die wel je EPC verlagen in de EPC berekening (dus leuk voor de vergunning...), maar in de praktijk een geringe energiebesparing opleveren en weer allerlei nadelen met zich meebrengen (hoge investeringen, ruimtegebruik). Het werkingsprincipe van de douche wtw is eenvoudig, de kosten zijn relatief laag (ca. 1000 euro) en de hele installatie neemt weinig ruimte in beslag. Het werkt als volgt: het nog warme afvalwater uit de douche wordt door de binnenste holte van een verticaal opgestelde dubbelwandige buis geleid. Het koude leidingwater wat naar de douchekop gaat, stroomt door de buitenwand van de douche wtw, en wordt zo voorverwarmd door het afvalwater. De leveranciers beloven rendementen van meer dan 60%, maar zelfs met minder zijn de besparingen al snel de moeite waard.