Ruwbouw van prefab beton elementen

Een belangrijke bouwkundige beslissing gaat over het te kiezen bouwsysteem: prefab beton of kalkzandsteen. Zelf gingen we voor prefab beton doordat het zeer strakke wanden oplevert, minder gehorig is en meer ontwerpvrij geeft (kalkzandsteen heeft minder stabiliteit, waardoor er sneller extra stabiliteitsmuren nodig zijn).

De werkvoorbereiding voor prefab beton bleek er niet om te liegen. De installaties (afvoeren, electrabuizen, wandcontactdozen) moeten allemaal is voorzien zijn in de wanden en dit moet ook nog passen tussen de beton wapening en stekken. Veel denk- en tekenwerk vooraf dus. Waar je bij kalkzandsteen ter plaatse de wandcontactdozen op de muur kunt tekenen en de leidingen kunt infrezen, moet bij prefab beton vooraf alles bekend zijn. Zo wilden we inbouwverlichting waarbij een speciale inbouwbox met een armatuur in een sparing in het plafond wordt gemonteerd. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het moet wel allemaal gaan passen, dus vooraf goed de inbouwmaten uitzoeken.

Bij een kijkje ter lering en vermaak in de fabriek waar de prefab beton elementen worden geproduceerd, werd duidelijk hoeveel installatiemateriaal en bevestigingsmateriaal voor de muren er in het beton zijn verwerkt. We konden ook goed het verschil zien tussen de schone zijde van het element ( gevormd door de vlakke onderkant van de mal) en de minder strakke vuile zijde (aan de bovenkant dus).

Op de bouw wordt vanzelfsprekend begonnen met het heien, aanbrengen van isolatie en storten van begane grondvloer. Hierna kunnen de prefab wanden worden geplaatst, breedplaatvloeren aanbrengen, vloer storten, en herhaalt het zich weer. Als het weer meezit is het tempo enorm!

Hoewel we erg tevreden zijn over de ruwbouwaannemer die het casco van onze woning heeft neergezet, hadden we vooraf niet gedacht dat er nog zoveel oplevermankementen mogelijk kunnen zijn. Wat kun je nou opmerken over betonnen vloeren en muren... Als de hoofdmaten en posities van trapgaten en grote sparingen voor bijv. een daglichtbox kloppen, gaat er al snel over de volledigheid en posities van de installatiepunten en de afwerking van het beton. Centerpinnen die nog dichtgesmeerd moeten worden, spouwmuren waar nog vuil tussen zit (en contactbruggen kunnen vormen), plafondsparingen waar nog tempex in zit, een nog niet afgewerkte rand van een trapgat, etc. Worstcase voor de installatiepunten is dat de muren gespiegeld zijn (en je punten dus in de spouw zitten!), een van de opdrachtgevers in het veld hebben dit meegemaakt. In ons geval bleef het beperkt tot het ontbreken van een afvoer en de voorbereiding voor de inbouwdouchekop.

Tip: betrek de aannemer die verder bouwt op de ruwbouw van een andere aannemer bij de (voor)oplevering, zodat er later geen discussie kan zijn (of in ieder geval veel minder kans...) over eventueel meerwerk door onnauwkeurige ruwbouw (kan problemen geven bij kozijnen) of matige afwerking die de afbouwaannemer extra inspanning kost.